Kahve Bitkisi

Kahve

Kahve, Rubiaceae familtasında 120‘ye yakın türe sahip bir bitkidir. Bu türler de en önemli yer tutan ve dünya üretiminin büyük çoğunluğunu Arabica ve Robusta türleridir. Yüzdesel olarak değerlendirecek olursak %75 Arabica , %25 bölümünü de Robusta (coffee canephora) oluşturmaktadır. Üçüncü tür olarak 1843 yılında tanıdığımız Coffee Liberica eklenmiş ancak yetiştirilmese bile çok önemli bir paya mevcut değildir.

Kahve Ağaçları

Yapısal olarak 3 metre civarından 15 metreye kadar uzayan özelliğe sahiptirler. Fakat boyları 3 metreye geldiğinde hasatları kolay olmasını sağlamak amacından dolayı budanarak daha fazla büyümesi engellenmektedir. Tropikal iklim şartlarında yetişmesi en uygun olanıdır.

Soğuğa ve dona karşı dayanıklı değildir. Yaklaşık olarak 15-24 derece sıcaklıkları sever. Kuru veya nemli geçen dönemin ardından düzenli yağış gibi dengeli iklimsel koşulları sever.

Kahve ağaçları ekildikten sonra emek isteyen bakıma ihtiyaç duyar. İlk hasat alana kadar yaklaşık olarak 3 yıl geçmektedir. Daha sonrasında iyi bakılan bir ağaçtan 20 yıldan fazla süre ürün alınabilmektedir. Her ağaç yılda 5000 gram meyve verir.

Kahve Meyvesi

Kahve meyvesi önce yeşil, olgunlaşmaya başladığında sarı, olgunlaştığında da kırmızı renkte olur. Çoğunlukla tek meyveden 2 çekirdek çıkar.

Markalarımız